… φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες.
(‘Ας κρατήσουν οι χοροί’, Διονύσης Σαββόπουλος, 1983)

Τέλειωνε το ’13, είχε αρχίσει το ’14 … η μνήμη είναι ένας μυστήριος μηχανισμός που επιλέγει αυτόνομα τι θα κρατήσει στην επιφάνεια και τι στην εφεδρεία. Το μόνο σίγουρο είναι ο τόπος. Κάποτε κάποιο Δ.Σ. του ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. θα πρέπει να φροντίσει για τον εντοιχισμό μιας αναμνηστικής πλακέτας στο πατάρι του Χαλανδριώτικου ‘Αθηναϊκού’ που εξακολουθεί τρία χρόνια τώρα να φιλοξενεί τη δραστήρια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να ξαναφέρει κοντά όλους όσους πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια στα Ανάβρυτα.

Εκεί κάποιοι ξαναβρεθήκαμε και κάποιοι συναντηθήκαμε για πρώτη φορά μιας και το ηλικιακό εύρος της παρέας ήταν στην κυριολεξία 30(!) χρόνια. Εκεί δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και αποτολμήθηκαν ερμηνείες, γιατί δε βρεθήκαμε νωρίτερα, τι εμπόδισε τους απόφοιτους των πιο σπουδαίων ελληνικών εκπαιδευτικών πειραμάτων του 20ου αιώνα να διατηρήσουν επαφή και μετά τα 18 τους χρόνια. Εκεί βεβαιωθήκαμε ότι μας χωρίζουν ελάχιστα και μας ενώνουν πολλά. Εκεί πάρθηκε η απόφαση: ο Σύνδεσμος ήταν μια αναγκαιότητα … για να σμίξει παλιές κι αναμμένες τροχιές με το ροκ του μέλλοντός μας.

Και μετά άρχισε το τρέξιμο. Η 12μελής πια αρχική ομάδα συζητήσεων έπρεπε να μετασχηματιστεί σε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, να επεξεργαστεί καταστατικό του Συνδέσμου, να προετοιμάσει την Ιδρυτική Συνέλευση, να έρθει σε επαφή και συνεννοήσεις με τις αρχές του Σχολείου, με το Δήμο Αμαρουσίου, με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Και πάνω από όλα να ενημερώσει για τη συνέλευση όσους πιο πολλούς Αναβρυτινούς γινόταν.

Η Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 ήταν ωραία μέρα. Και δε μιλάμε μόνο για μετεωρολογία εδώ. Η ανακαινισμένη αίθουσα διαλέξεων του Πύργου αποδείχτηκε μικρή για τους 191 απόφοιτους που ήρθαν, γέλασαν, θυμήθηκαν, συγκινήθηκαν και έβαλαν σε τροχιά το μεγάλο αυτό στοίχημα που ονομάσαμε ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. Αναμνήσεις, αγάπη για το Σχολείο, περιέργεια, προσδοκίες, όποια και να ήταν τα κίνητρα των ιδρυτικών μελών, η Διοικούσα Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε … η σύναξις αυτή σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί.

Στις 20 Μαϊου το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου προχώρησε στην αναγνώριση του Συνδέσμου μας ως επίσημου σωματείου με νόμιμο καταστατικό. Είχε ήδη προηγηθεί η αποστολή επιστολών που ενημέρωναν για την ίδρυση του ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. προς τις εκπαιδευτικές και διοικητικές αρχές του Σχολείου (Λυκειάρχη, Γυμνασιάρχη), προς τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και προς το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.).

Στις 27 Ιουνίου το Σχολείο μας άνοιξε για μια ακόμα φορά τις πόρτες του. Αυτή τη φορά η παλιά τραπεζαρία του Ανατολικού – και σημερινή Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Γυμνασίου – φιλοξένησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων γύρω από το χαρακτήρα του Συνδέσμου. Η χρονική συγκυρία αποδείχθηκε ακατάλληλη για μεγάλο αριθμό μελών μας μιας και την προηγούμενη μόλις μέρα είχαν επιβληθεί τα περιβόητα capital controls. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση έβγαλε ένα σπουδαίο συμπέρασμα: ο ΣΥΝ.ΑΠ.τ,Α. για να προχωρήσει και να αυξήσει τα μέλη του δεν μπορεί παρά να αποκτήσει διττή φυσιογνωμία, αφ’ ενός μεν της νοσταλγικής συσπείρωσης αφ’ ετέρου δε της ενεργής υποστήριξης των μελών του αλλά και των σημερινών μαθητών του Σχολείου. Με τις εγγραφές αποφοίτων που ήρθαν στη συγκέντρωση η δύναμή μας ανέβηκε στα 215 μέλη. Στις 30 Ιουλίου το Πρωτοδικείο Αθηνών καταχώρησε το Σύνδεσμο μας στα μητρώα των αναγνωρισμένων σωματείων. Κι έτσι πλέουμε πλησίστιοι για τις πρώτες εκλογές μας.

14 Νοεμβρίου 2015 … Πύργος και πάλι … Γέλια και συγκίνηση … Πρόσωπα χαρούμενα, πρόσωπα σκεπτικά. Ποιόν να ψηφίσω, ποιος θα βοηθήσει; Να ‘ναι όπως τον θυμάμαι δραστήριος; Να ‘ναι όπως τη θυμάμαι αποφασιστική; Το 72% των ιδρυτικών μελών μας παίρνει μέρος σε μια αψεγάδιαστη εκλογική διαδικασία και εκλέγει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και την πρώτη Εξελεγκτική Επιτροπή του ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. Με τις νέες εγγραφές η δύναμή μας φτάνει στα 279 μέλη. … κι είτε με τις αρχαιότητες είτε με ορθοδοξία των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία.

Τρεις μέρες αργότερα παρουσία και της Εξελεγκτικής Επιτροπής το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα και πιάνει δουλειά. Πολλά και δύσκολα πρέπει να γίνουν. Για μια ακόμα φορά ενημερώνονται οι αρχές του Σχολείου, οι σύλλογοι Γονέων και το Ι.Γ.Ε. – αυτή τη φορά με εθιμοτυπικές επισκέψεις – αλλά και οι σύλλογοι αποφοίτων των άλλων Προτύπων/Πειραματικών Σχολείων. Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος αποκτά προσωρινή έδρα ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια μονιμότερη και συμβολικότερη λύση. Στις 26 του ίδιου μήνα ο ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. αποκτά και φορολογική υπόσταση με την έκδοση Α.Φ.Μ.

Στις 6 Μαρτίου πραγματοποιείται η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και πάλι στην παλιά τραπεζαρία του Ανατολικού. Στα πλαίσια της συνέλευσης κόβεται και η Πρωτοχρονιάτικη πίτα, κατατίθεται ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς και επαναβεβαιώνονται οι στόχοι και ο προσανατολισμός του ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. Στις 9 Μαϊου η Περιφέρεια Αθηνών θεωρεί βιβλία και στοιχεία του Συνδέσμου ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες νομιμοποίησης.

Παράλληλα με τις νομιμοποιητικές και γενικώς γραφειοκρατικές διαδικασίες βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση και λειτουργία δύο θεματικών επιτροπών που συστάθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου. Η πρώτη προετοιμάζει μια ημερίδα με θέμα ‘Το Εκπαιδευτικό σύστημα των Αναβρύτων και οι προδιαγραφές του Σχολείου του μέλλοντος’ με τη συμμετοχή ενός μεγάλου εύρους παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας που συντελείται στο Σχολείο μας. Η άλλη ‘έτρεξε το στήσιμο’ του παρόντος site και θα συνεχίσει τη λειτουργία της για τον εμπλουτισμό και την ενημέρωσή του.

Μεγάλη αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχει και πάλι στην τελετή αποφοίτησης των τελειοφοίτων του Σχολείου, απευθύνει χαιρετισμό και πραγματοποιεί και τις πρώτες in vivo εγγραφές νέων Αναβρυτινών. Στις 4 Ιουλίου ενεργοποιείται ο τραπεζικός λογαριασμός του Συνδέσμου και η συνδεδεμένη με αυτόν υπηρεσία web banking. Στις 18 του ίδιου μήνα υποβάλλεται επίσημα πλέον προς το Δήμο Αμαρουσίου το αίτημα για την παραχώρηση χώρου εντός Αναβρύτων για τη στέγαση των γραφείων του ΣΥΝ.ΑΠ.τ.Α. Η δύναμή μας υπερβαίνει για πρώτη φορά των αριθμό των 300 μελών. Το φθινόπωρο μπαίνει με συναντήσεις με τα εκλεγμένα όργανα των συλλόγων αποφοίτων των άλλων Προτύπων/Πειραματικών σχολείων και ιδέες … πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε, με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς.

Γιώργος Λιούκας ‘78